Elämänpyörä-työkalu avuksi elämän resetoimiseen

henkilökohtainen kasvu
Maksuton Elämänpyörä työkalu, Kasvuakatemia

Elämänpyörä (the Wheel of Life), on yli tuhat vuotta vanha työkalu, jonka avulla voi tunnistaa elämän osa-alueita, joita haluaa parantaa. Ympyrä edustaa koko elämää ja sen palaset elämän osia. Arvioimalla osia voi muodostaa paremman kokonaiskuvan siitä, kuinka tasapainossa elämä on. Elämänpyörästä on olemassa erilaisia versioita, joista ehkä yksi tunnetuimmista on Zig Ziglarin versio tavoitteiden asettamiseen.

Idea on, että jokaiselle elämän osa-alueelle antaa arvosanan asteikolla 1-10 niin, että 1 on huonoin arvosana ja 10 paras. Tarkoituksena on antaa arvosana sen pohjalta, kuinka tyytyväinen on sillä hetkellä kyseiseen elämän osa-alueeseen. Arvosanan antamisen jälkeen todetaan se osa-alue tai osa-alueet, jotka vaativat eniten työtä paremman arvosanan, eli tasapainoisemman elämän saavuttamiseksi. Tämän pohjalta on helpompi asettaa itselleen tavoitteita, joita kohti kulkea.

Esimerkiksi:
Ajatellaan että olet tyytymätön omaan ympäristöösi. Tarkennettuna ympäristöön, jossa teet töitä. Huono ja epämukava työympäristö vaikuttaa negatiivisesti mielialaan ja motivaatioon, mikä vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi työtehoon. Kun asettaa tavoitteeksi muovata tätä työympäristöään itselle paremmaksi ja aloittaa sen toteuttamisen, esimerkiksi konmarittamalla työpisteen, tuomalla lisää viherkasveja tilaan tai järjestämällä huoneen uudestaan, voi positiivisesti vaikuttaa paitsi mielialaan, myös työtehoon.

Avainasemassa on ensin havaita ja tunnistaa alue joka vaatii työtä ja sen jälkeen itse työn tekeminen. Tätä kaavaa toistamalla ihminen usein asettaa itsensä paitsi tasapainoisemman elämän, myös menestyksen ja kasvun tielle.

Olen itse käyttänyt jo vuosia yhdenlaista versiota elämänpyörästä. Siinä arvioidaan seuraavat elämän osa-alueet:
1. Henkilökohtainen kasvu
2. Psyykkinen hyvinvointi
3. Fyysinen hyvinvointi
4. Rakkaus ja romantiikka
5. Perhe ja ystävät (sosiaaliset suhteet)
6. Bisnes – työ, ura, yrityksen tilanne
7. Talous
8. Harrastukset (iloa tuovat asiat)
9. Fyysinen ympäristö
10. Henkisyys/uskonto.

Loin sinulle tulostettavan Elämänpyörä-työkalun, jonka voit ladata täältä.

Mel

Ps. Käy kuuntelemassa aiheeseen liittyvä podcast-jakso: Kuinka aloittaa alusta?

Uusimmat blogipostaukset

5 vinkkiä sisällöntuotantoon ja some-markkinointiin

Elämänpyörä-työkalu avuksi elämän resetoimiseen

Domainin eli verkkotunnuksen rekisteröinti