5 kysymystä, joihin vastaamalla viet brändisi seuraavalle tasolle

brändäys
5 kysymystä, joihin vastaamalla viet brändisi seuraavalle tasolle

Brändin perusteella ihmiset tekevät päätöksiä siitä, paljonko he ovat valmiita sijoittamaan brändin tuotteisiin tai palveluihin. Brändin avulla kommunikoidaan siitä mistä brändissä on kyse, kuka brändi oikeastaan on ja luodaan arvoa asiakkaalle. Tässä tekstissä viedään brändäys astetta pidemmälle. Olipa sinulla henkilö- tai yritysbrändi (tai vaikka molemmat), uskon että näiden kysymysten avulla terävöität brändiäsi entisestään.

Brändin seuraava taso

1. Mikä on brändisi persoona?
Brändin persoonalla viitataan ominaisuuksiin jotka brändin nimeen liitetään. Kyseessä on usein joukko inhimillisiä ominaisuuksia, joita brändin käyttäjät tai asiakkaat arvostavat. Brändin persoona on tapa lisätä brändiarvoa, sillä persoonan avulla ihanneasiakkaalle luodaan lisäarvoa ja usein nämä persoonallisuudet ovat asioita, joihin asiakas voi samaistua.

Avainsana on tunne. Tunne jonka brändi saa ihmisessä aikaan. Hyvä ohjenuora on, että brändin tulisi pyrkiä herättämään positiivista tunnetta sen kuulijassa – juuri tähän persoonalla voidaan vaikuttaa. Asiakkaat ostavat todennäköisemmin brändiltä, jonka persoona on samankaltainen kuin heillä itsellään.

Investopedian mukaan brändipersoonia on viisi päätyyppiä:

1. Jännitys – huolettomuus, eloisuus ja nuorekkuus
2. Vilpittömyys – ystävällisyys, huomaavaisuus ja suuntautuminen perhearvoihin
3. Kestävyys – karkeus, sitkeys ja urheilullisuus
4. Pätevyys – menestyvä, suoriutuva, vaikuttava sekä johtava
5. Hienostuneisuus – tyylikkyys, arvostettavuus ja jopa näyttävyys.

2. Minkälaisen fiiliksen brändisi antaa?
Brändin vibaa, eli fiilistä ohjaa brändin tarkoitus. Siis se, miksi brändi on ylipäätään olemassa. Brändin fiilis ohjaa motivaatiota ja koskettaa suoraan ihanneasiakkaan tarpeita, toiveita, kiinnostuksen kohteita sekä tavoitteita. Kun brändi korostaa sen tarkoitusta ja sen ihanneasiakkaan tarpeita, tulee brändin fiiliksestä vahvempi. Hyvä apukysymys on: Mitä haluan ihmisten tuntevan kun he ajattelevat brändiäni?

Inc. -lehden julkaiseman artikkelin mukaan tunteet ohjaavat ihmisen ostokäyttäytymistä ja päätöksentekoa ylipäätään. Ei siis ole yhdentekevää minkälaisen tunteen brändi luo asiakkaassaan.

3. Mikä on brändisi tarina?
Jokaisella meistä on tarina ja jokaisella brändilla on tarina, siis ytimekäs ja kuvaava kertomus brändin takaa. Miten brändisi on syntynyt, mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen että brändi syntyi? Mitkä asiat ovat motivoineet sinua tekemään sitä mitä teet? Miten tarina liittyy brändisi missioon?

Tarinat jäävät paremmin mieleen kuin faktat tai esimerkiksi luettelot ominaisuuksista. Harva ihminen jaksaa kuunnella faktapohjaista luentoa montaa minuuttia pidempää. Mutta tarinoita sen sijaan jaksamme kuunnella lähes loputtomiin. Tarinat herättävät tunteita, samaistumista ja motivoivat toimintaa.

Kuten meillä ihmisillä, myös brändeillä voi olla ja todennäköisesti onkin monta tarinaa. Tärkeää on tunnistaa ns. oikeat tarinat, joita kannattaa kertoa. Millä tarinalla on eniten merkitystä kuulijan kannalta? Minkä tarinan kertominen missäkin tilanteessa motivoi haluttua toimintaa asiakkaassa?

4. Mihin brändisi uskoo?
Brändin uskomukset, joita on tavallisesti n. 3–5 kpl edustavat asioita, joka brändi yrityksenä loppujen lopuksi on. Kyse on ideologiasta, joka yltää paljon pidemmälle kuin esimerkiksi liikevoiton tekeminen.

Asiakkaat haluavat olla tekemisissä sellaisten brändien kanssa, joilla on samanlaiset arvot, ydinajatukset ja uskomukset. Brändin uskomukset ovat keskeisiä asioita brändäyksessä, sillä niiden esiintuominen luo luotettavuutta, samaistumista ja ne kertovat brändin sielusta pintaa syvemmällä tasolla. Uskomukset myös ohjaavat organisaation tekemistä, tai tapoja tehdä ja niitä tulisi kunnioittaa esimerkiksi markkinoinnissa.

Brändin uskomusten tulee olla asioita, joihin se aidosti uskoo ja joita kohtaan se oikeasti on intohimoinen. Haluan korostaa tätä siksi, että jos uskomukset ovat vain keksittyjä koska ne näyttävät hyvältä nettisivuilla, mutta ne eivät muuten näy missään konkreettisessa tekemisessä, tulee brändistä äkkiä ristiriitainen. Jos kyse on esimerkiksi henkilöbrändistä, olisi melko ristiriitaista kommunikoida toista ja tehdä toista.

5. Mitkä ovat brändisi komennot?
Brändin komennot tai käskyt erottavat brändin kilpailijoistaan. Näkemykseni mukaan ne auttavat asiakasta ymmärtämään muutoksen, jonka brändi auttaa asiakasta tekemään. Komennot myös havainnollistavat matkaa, jonka asiakas brändin avulla tekee.

Esimerkiksi, jos komento on: "Kasvata luottamusta somessa" – auttaa tämä asiakasta muodostamaan selkeämpää kuvaa brändin hyödyistä ja lopputuloksesta. 

 Mel | @iammelschmidt  


Haluaisitko kasvattaa henkilöbrändiäsi somessa? Kokosin sinulle maksuttoman oppaan, jossa esittelen 15 valmista sisältöideaa henkilöbrändin vahvistamiseen. Lataa opas täältä.

Uusimmat blogipostaukset

5 vinkkiä sisällöntuotantoon ja some-markkinointiin

Elämänpyörä-työkalu avuksi elämän resetoimiseen

Domainin eli verkkotunnuksen rekisteröinti