Mikä on markkinarako?

brändäys
Mikä on markkinarako ja miksen sen tunnistaminen on tärkeää?

Markkinarako on kysyntä kapea-alaiselle tuotteelle tai palvelulle. Lyhyesti kiteytettynä ajatus on, että brändi poissulkee mahdollisimman paljon kohderyhmiä ja asiakastyyppejä keskittyen hyvin kapean sekä pienen ryhmän palvelemiseen.

Markkinaraon tunnistaminen on ensimmäinen askel brändäyksessä, sillä sen päälle yrittäjä rakentaa markkinointiviestinnän toimenpiteet.

Markkinarako vastaa kysymyksiin:
• mitä tehdään
• kenelle tehdään
• millä tavoin tehdään.

Miksi markkinaraon tunnistaminen on tärkeää?

1. Se auttaa brändiä erottumaan joukosta. Moni tekee samaa asiaa kuin sinä. Moni yritys tai yrittäjä tarjoaa samoja palveluita, samoja tuotteita ja jopa samoja tapoja tehdä tai saavuttaa asioita. Oman markkinaraon tunnistaminen ja sen kunnioittaminen kaikessa tekemisessä auttaa sinua palvelemaan oikeaa kohderyhmää juuri sille kohderyhmälle oikealla tavalla. Mitä tarkempi olet ja mitä kohdennetumpaa viestintää tai kohdennetumpia markkinointitoimia teet, sen paremmin erotut joukosta ja sen paremmin autat katsojaasi päättämään, oletko oikea henkilö auttamaan häntä.

2. Se auttaa sinua keskittymään niihin asioihin, joilla on oikeasti merkitystä. Jos keskityt huonosti tai moneen asiaan samanaikaisesti, saat laimeita tuloksia aikaan. Sanotaanko vaikka että sinulla on fyysinen sisustustuote. Jos samanaikaisesti keskityt kasvattamaan myyntiä kivijalkakaupassa ja verkkokaupassa ja siihen lisäksi olet päättänyt myydä tuotetta jälleenmyyjien kautta ja lisäksi osallistut paikallisiin myyntitapahtumiin ja siihen päälle vielä yrität kasvattaa myyntiä somen kautta, tulee tekemisestä vain melua.

3. Vedät puoleesi oikeaa kohderyhmää, siis niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan brändisi tarjoamista hyödyistä. Ihminen tekee 7:ssä sekunnissa (tai alle) päätöksen siitä, alkaako hän seuraaman sinua somessa vai ei. Se on hyvin lyhyt aika, jolloin sinulla on mahdollisuus vakuuttaa katsoja siitä, että olet oikea seurattava hänelle. Kun brändi onnistuu puhumaan kapealle ryhmälle juuri oikeilla tavoilla, syntyy oikeita suhteita, luottamusta ja myyntiä. Markkinaraon avulla autat ihmisiä tekemään itse päätöksen siitä, kannattaako sinua seurata vai ei. Toisaalta jos some-profiili tai vaikka brändin verkkosivut ovat sekavat ja niistä puuttuu selkeä fokus, on todennäköistä, että ihminen päättää vain siirtyä seuraavaan asiaan. 

4. Markkinarako auttaa sinua tulemaan tunnetuksi ja saavuttamaan näkyvyyttä. Kun puhut toistuvasti yhdestä asiasta jokaisessa kanavassa jossa brändisi näkyy, kasvaa myös uskottavuutesi. Ajattele vaikka terveydenhuoltoa. Sanotaanko että sinulla on hammassärkyä. On todennäköisempää, että hakeudut tällöin hammaslääkäriin, kuin fysioterapeutin vastaanotolle. Tai ajatellaan että etsit logosuunnittelijaa. Todennäköisemmin pyydät tarjouksen graafikolta, joka esittelee verkkosivuillaan tekemiään logoja, kuin graafikolta, jonka verkkosivuilta löytyy printtitöitä. On helpompaa tulla tunnetuksi yhdestä asiasta, kuin yrittää myydä kaikkea kaikille.

5. Saat kirkkaamman kuvan omasta tekemisestä ja bisneksestä. Markkinaraon tunnistaminen ei vain auta sinua vetämään puoleesi oikeaa kohderyhmää, se myös auttaa sinua kehittämään liiketoimintaasi oikeaan suuntaan ilman että täytyy arvailla. Yksi parhaimmista tavoista ehkäistä “kirjoittajan blokkia” tai epätietoa siitä minkälaista sisältöä kannattaa someen tuottaa, on ymmärtää mille porukalle puhuu, mistä asiasta ja millä tavalla puhuu. Sama asia toistuu myös silloin, kun suunnittelet uuden tuotteen kehittämistä ja lanseerauksen aloittamista.

 Äänitin sinulle podcastin aiheesta – kuuntele jakso Spotifyssa. 🔥

Mel | @iammelschmidt

Psst! Kasvuakatemian Brändäys-osio sisältää Markkinarako masterclass -kurssin. Valmennuksessa löydät asiakkaasi pääongelman, tutustut kohderyhmääsi ja terävöität tavan jolla brändisi asiakastaan auttaa. Liity jäseneksi täällä.

Uusimmat blogipostaukset

5 vinkkiä sisällöntuotantoon ja some-markkinointiin

Elämänpyörä-työkalu avuksi elämän resetoimiseen

Domainin eli verkkotunnuksen rekisteröinti