Miten pienyrittäjä voi tehdä osuutensa kestävässä kehityksessä
Moni pienyrittäjistä kokee halua toimia kestävän kehityksen toimintamallien mukaan, mutta aikaa aiheeseen perehtymiseen ei usein ole. Tässä artikkelissa kerään sinulle, pienyrittäjä, pienen käsikirjan siitä miten voit toimia paremmin kestävän kehityksen saralla. Kukaan meistä ei voi muuttaa koko maailmaa, mutta ihan pienilläkin teoilla voi jo tehdä muutoksen, jos niitä on tekemässä monta yrittäjää yhdessä.
YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti huomioon. Ohjelman kantava periaate on, että ketään ei jätetä kehityksessä jälkeen. Kehityksen tavoitteita on yhteensä 17, joista esittelen neljä osa-aluetta joista pienyrittäjä voi ammentaa päivittäisiä toimintamalleja itselleen.
Terveyttä ja hyvinvointia
Oletko koskaan ajatellut, että kestävää kehitystä on myös se, että pidät huolta omasta terveydestäsi sekä hyvinvoinnistasi? Yksi parhaista keinoista on toki pitää elämäntapasi kunnossa, mutta myös varmistaa, että sairauden sattuessa sinulla on sairausturvavakuutus sekä pääsy terveydenhuollon palveluiden pariin. Myös ennakoivasti voit edistää terveyttäsi välttämällä tupakointia sekä päihteitä sekä elää terveellisesti. Moni pienyrittäjä voi ajatella, että tekee parempaa tulosta, jos ei pidä vapaapäiviä, mutta kannattaa ajatella ne sijoituksina itseesi ja hyvinvointiisi. Myös viikoittainen lepopäivä on kestävää kehitystä.
Edullista ja puhdasta energiaa
Tähän tavoitteeseen sinun on pienyrittäjänä Suomessa äärimmäisen helppo tarttua. Voit kilpailuttaa sähkösi niin, että se on kestävän kehityksen arvojen mukaista. Tällä pienellä teolla voit vaikuttaa itse, ja voit myös suositella tätä toimintatapaa muille pienyrittäjille. Myös toimitiloja etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tulevat työtilasi olisivat mahdollisimman energiatehokkaat. Esimerkiksi äärimmäisen ”coolilta” vaikuttava berliinityylinen teollisuushalli saattaa näyttää lämpimällä kesäkelillä todella houkuttelevalta tilalta, mutta talvella sen lämmityskulut saattavat nousta pilviin, ja pahimmassa tapauksessa kiinteistöä lämmitetään fossiilisilla polttoaineilla. Selvitä siis taustat kiinteistöistä tarkkaan.
Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
Pienyrittäjänä voit olla mukana vaikuttamassa omalla esimerkilläsi siihen, että työolosuhteet sekä talouskasvu ovat ihmisarvoisia. Nuorten työllistymisen vaikeus on suuri globaali ongelma ja pienyrittäjänä voit auttaa esimerkiksi ottamalla TET-harjoittelijoita tai kesäapulaisia. Usein lyhytkin ajanjakso työtä luo nuorelle itseluottamusta työelämässä ja auttaa eteenpäin saamaan myös seuraavan työpaikan. Myös yhteistyöt erilaisten oppilaitosten kanssa voivat tuoda sopivaa tukea myös pienyrittäjälle, kuin myös opiskelijalle.
Vastuullista kuluttamista
Vastuullisen kuluttamisen teemassa pienyrittäjällä on paljon vaikutusvaltaa. Sinun omat valintasi vaikuttavat suoraan, mutta myös epäsuorasti, sillä usein pienyrittäjät ottavat mallia toisiltaan. Ruokajätteen määrän puolittaminen on tavoite vuoteen 2030 mennessä, mutta pienyrittäjänä sinulla on mahdollista tähdätä siihen, että ruokajätettä ei tule lainkaan. Ruokahankinnoista sekä -hävikistä kannattaa myös pitää yrityksen kannalta kirjaa, rahallinen säästö vuodessa on valtava, jos mitään ei mene roskiin. Voit myös vaikuttaa ostamalla muita ekologisia tuotteita. Toimistotarvikkeet, paperit, puhdistusaineet ja kaikki muutkin yrityksen tarvikkeet on nykyään mahdollista hankkia ekologisina. Oletko muuten koskaan ajatellut sitä, kaadatko toimistolla päivän päätteeksi kahvia viemäriin? Jos kaadat, esimerkiksi desilitran kahvia viemäriin jokaisena työpäivänä, siitä tulee vuodessa 25 litraa kahvia. Keitä siis aina tarvittava määrä, tai hanki ekologinen termoskannu, mihin voit laittaa ylijäämän odottamaan iltapäivän kahvituokiota. Kahvin hinta nousee jatkuvasti ja sen viljeleminen kuluttaa myös paljon luonnonvaroja.
Keskity siihen mihin voit vaikuttaa
YKn kestävän kehityksen Agenda 2030 löytyy suomeksi tästä linkistä:
https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestavan-kehityksen-tavoitteet
Tiedon määrä voi tuntua suurelta tai jopa liian suurelta, ja osa aihealueista ei ihan osu pienyrittäjän toiminnan piiriin, mutta jo pienillä teoilla voidaan saada aikaan valtava vaikutus, jos pieniä tekoja on tekemässä yhdessä suuri määrä pienyrittäjiä. Uskon vahvasti, että suomalaisilla pienyrittäjillä on kuitenkin todella vahva tahto toimia kestävän kehityksen mallien mukaan. Keskity siis siihen mihin voit vaikuttaa, ja näytä esimerkkiä myös muille.
Lisäksi meitä kestävän kehityksen asiantuntijoita alkaa onneksi olemaan pikkuhiljaa enemmän, ja myös minuun voit ottaa yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä, jos koet että et oikein tiedä miten voisit toimia kestävän kehityksen mallien mukaan.
Kestävän kehityksen terveisin,
Krista Snabb
Sustainability Specialist & Consultant
Snabb Creative & Consulting